Login Form

Profile

Assalamu alaikum warahmatullahi wabarakatuh. Bismillahir rahmanir rahim.

Inilah PESAN AYAHANDA kepada anakanda Anom, Aini, Ailin dan Ayu. 

Ayahanda tidak dapat menasihati anakanda sepenuhnya. Cepat benar anakanda dewasa dan terpisah daripada ayahanda. Semoga anakanda semua menjadi anak-anak soleh, dan tidak putus-putus mendoakan kesejahteraan ayahanda dan bonda apabila kami sudah berada dalam kubur.

Aayahanda takut pada hukuman Allah subhanahu wa ta'ala. Oleh itu ayahanda sampaikan ajaran al-Quran dalam Surah Luqman: ayat 14 - 19.

14. Nabi Luqman as berkata kepada anakandanya, "Wahai anakanda, janganlah kamu mempersekutukan Allah. Sesungguhnya mempersekutukan Allah adalah suatu kezaliman besar pada dirimu," dan

15. Firman Allah "Aku perintahkan manusia supaya berbuat baik kepada ayahanda dan bonda mereka. Bonda kamu mengandungkan kamu, beban kandungannya semakin hari semakin bertambah berat, dan kemudian menyusui kamu selama dua tahun. Bersyukurlah kamu kepada Aku dan kepada kedua ayah dan bonda kamu. Hanya kepada Akulah kamu kembali."

16. Nabi Luqman as berkata, "Wahai anakanda, apabila ada sesuatu perbuatan baik anakanda seberat biji sawi sekalipun, dan walaupun ia berada di dalam batu, atau di atas langit, atau di dalam bumi, nescaya Allah membalas kebaikan anakanda itu. Ini adalah kerana Allah itu Maha Halus lagi Maha Mengetahui.

17. "Wahai anakanda, dirikanlah solat, dan suruhlah manusia mengerjakan yang baik, dan cegahlah mereka daripada melakukan perbuatan mungkar. Dan bersabarlah anakanda terhadap apa kesusahan yang menimpa anakanda. Semuanya itu adalah perkara-perkara yang dirancangkan oleh Allah." 

18. "Janganlah anakanda sombong dan memandang hina kepada manusia lain. Dan janganlah anakanda berjalan di atas muka bumi dengan angkuh. Allah tidak menyukai orang-orang sombong dan angkuh." Dan.

19. "Oleh sebab itu, sederhanakanlah perilaku anakanda apabila berjalan di bumi Allah ini, dan lunakkanlah suaramu. Sesungguhnya seburuk-buruk suara adalah suara keldai."


Anom, Ayu, Aini & Ailin (2009)

Galeri

Lailatul qadar

Sewaktu kecil, semasa di sekolah rendah, Ayahanda suka juga mengikut Datukanda pergi mengajar di surau dan masjid. Itu berlaku pada zaman sebelum merdeka.

Jikalau pada waktu cuti sekolah, beliau membawa juga ayahanda mengunjungi kampung yang jauh-jauh di TelukAnson dan Tapah, Bidor, Sungkai, Slim Village, Kelawar dan Tanjung Malim.

Kuliah beliau tidaklah seakademik ustza zaman sekarang, tetapi pengikutnya lazimnya memenuhi surau atau masjid.

Ada sebuah soalan orang kampung yang saya ingat sampai sekarang. Entah di kampung mana!

Orang kampung bertanya, "Bagaimana kita mahu memastikan kita menikmati keberkatan malam lailatul qadar, Tuan Guru?"

Jawab beliau, "Mudah sahaja. Kita beribadatlah pada sepuluh malam terakhir pada bulan Ramadan!"

"Tetapi," kata orang kampung itu lagi, "alangkah baiknya kita tahu dengan pasti, malam yang mana."

Sambung beliau, "Apalah susahnya, kita beribadat sahaja pada setiap malam. Tentu kita tidak tercicir daripada malam lailatul qadar itu. Bahkan, bertambah pasti lagi apabila pada setiap malam pada bulan Ramadhan itu, kita beribadat. Sebenarnya, malam lailatul qadar itu tidak semestinya pada sepuluh malam terakhir! Bila-bila sahaja Allah mahu. Oleh sebab itu, beribadatlah pada setiap malam!!!"

Tidaklah hebat, tetapi Ayahanda tetap ingat.

Tuan Guru Haji Hassan