Login Form

Profile

Assalamu alaikum warahmatullahi wabarakatuh. Bismillahir rahmanir rahim.

Inilah PESAN AYAHANDA kepada anakanda Anom, Aini, Ailin dan Ayu. 

Ayahanda tidak dapat menasihati anakanda sepenuhnya. Cepat benar anakanda dewasa dan terpisah daripada ayahanda. Semoga anakanda semua menjadi anak-anak soleh, dan tidak putus-putus mendoakan kesejahteraan ayahanda dan bonda apabila kami sudah berada dalam kubur.

Aayahanda takut pada hukuman Allah subhanahu wa ta'ala. Oleh itu ayahanda sampaikan ajaran al-Quran dalam Surah Luqman: ayat 14 - 19.

14. Nabi Luqman as berkata kepada anakandanya, "Wahai anakanda, janganlah kamu mempersekutukan Allah. Sesungguhnya mempersekutukan Allah adalah suatu kezaliman besar pada dirimu," dan

15. Firman Allah "Aku perintahkan manusia supaya berbuat baik kepada ayahanda dan bonda mereka. Bonda kamu mengandungkan kamu, beban kandungannya semakin hari semakin bertambah berat, dan kemudian menyusui kamu selama dua tahun. Bersyukurlah kamu kepada Aku dan kepada kedua ayah dan bonda kamu. Hanya kepada Akulah kamu kembali."

16. Nabi Luqman as berkata, "Wahai anakanda, apabila ada sesuatu perbuatan baik anakanda seberat biji sawi sekalipun, dan walaupun ia berada di dalam batu, atau di atas langit, atau di dalam bumi, nescaya Allah membalas kebaikan anakanda itu. Ini adalah kerana Allah itu Maha Halus lagi Maha Mengetahui.

17. "Wahai anakanda, dirikanlah solat, dan suruhlah manusia mengerjakan yang baik, dan cegahlah mereka daripada melakukan perbuatan mungkar. Dan bersabarlah anakanda terhadap apa kesusahan yang menimpa anakanda. Semuanya itu adalah perkara-perkara yang dirancangkan oleh Allah." 

18. "Janganlah anakanda sombong dan memandang hina kepada manusia lain. Dan janganlah anakanda berjalan di atas muka bumi dengan angkuh. Allah tidak menyukai orang-orang sombong dan angkuh." Dan.

19. "Oleh sebab itu, sederhanakanlah perilaku anakanda apabila berjalan di bumi Allah ini, dan lunakkanlah suaramu. Sesungguhnya seburuk-buruk suara adalah suara keldai."


Anom, Ayu, Aini & Ailin (2009)

Galeri

Apa itu simbol??

porsheTahukah anakda apa itu simbol?

Simbol itu bukan benda sembenar. Ia cuma lambang kepada sesuatu yang kita maksudkan.

Umpamanya, katakanlah ada orang Melayu yang baru saja memulakan perniagaan. Oleh sebab beliau sudah memulakan perniagaan, maka timbullah keinginan pada hati beliau mahu menunjukkan yang beliau itu adalah seorang usahawan, dan usahawan yang berjaya. Bagaimanakah beliau mahu menunjukkan kepada orang yang beliau itu adalah usahawan berjaya?

Beliau mungkin dinasihatkan oleh jurujual kereta yang mahu menjual kereta supaya membeli sebuah kereta mahal, katakanlah sebuah Porshe. Apakah andaiannya?

Orang yang memandu Porshe itu adalah orang yang mempunyai banyak wang, iaitu orang yang sudah berjaya dalam perniagaan? Oleh sebab itu beliau pun membeli sebuah Porshe. Tetapi perniagaanya baru saja bermula, dan tentu sekali beliau belum mendapat banyak keuntungan, tidaklah cukup banyak untuk membayar harga sebuah Porshe yang mungkin sejuta.

Akibatnya beliau menanggung hutang. Hutang itu mungkin mengakibatkan perniagaannya kandas!

Beliau terpedaya membeli simbol kejayaan, iaitu sebuah Porshe. Tetapi beliau sebenarnya belum berjaya. Malah, lazimnya apabila seseorang usahawan itu berjaya, beliau tidak pun memerlukan simbol kejayaan. Beliau mungkin memandu sebuah kereta biasa sahaja, katakanlah sebuah Proton Perdana! 

Namun, ramai orang yang berhabis-habisan mengejar simbol, pada hal itu bukan benda sebenar.