Login Form

Profile

Assalamu alaikum warahmatullahi wabarakatuh. Bismillahir rahmanir rahim.

Inilah PESAN AYAHANDA kepada anakanda Anom, Aini, Ailin dan Ayu. 

Ayahanda tidak dapat menasihati anakanda sepenuhnya. Cepat benar anakanda dewasa dan terpisah daripada ayahanda. Semoga anakanda semua menjadi anak-anak soleh, dan tidak putus-putus mendoakan kesejahteraan ayahanda dan bonda apabila kami sudah berada dalam kubur.

Aayahanda takut pada hukuman Allah subhanahu wa ta'ala. Oleh itu ayahanda sampaikan ajaran al-Quran dalam Surah Luqman: ayat 14 - 19.

14. Nabi Luqman as berkata kepada anakandanya, "Wahai anakanda, janganlah kamu mempersekutukan Allah. Sesungguhnya mempersekutukan Allah adalah suatu kezaliman besar pada dirimu," dan

15. Firman Allah "Aku perintahkan manusia supaya berbuat baik kepada ayahanda dan bonda mereka. Bonda kamu mengandungkan kamu, beban kandungannya semakin hari semakin bertambah berat, dan kemudian menyusui kamu selama dua tahun. Bersyukurlah kamu kepada Aku dan kepada kedua ayah dan bonda kamu. Hanya kepada Akulah kamu kembali."

16. Nabi Luqman as berkata, "Wahai anakanda, apabila ada sesuatu perbuatan baik anakanda seberat biji sawi sekalipun, dan walaupun ia berada di dalam batu, atau di atas langit, atau di dalam bumi, nescaya Allah membalas kebaikan anakanda itu. Ini adalah kerana Allah itu Maha Halus lagi Maha Mengetahui.

17. "Wahai anakanda, dirikanlah solat, dan suruhlah manusia mengerjakan yang baik, dan cegahlah mereka daripada melakukan perbuatan mungkar. Dan bersabarlah anakanda terhadap apa kesusahan yang menimpa anakanda. Semuanya itu adalah perkara-perkara yang dirancangkan oleh Allah." 

18. "Janganlah anakanda sombong dan memandang hina kepada manusia lain. Dan janganlah anakanda berjalan di atas muka bumi dengan angkuh. Allah tidak menyukai orang-orang sombong dan angkuh." Dan.

19. "Oleh sebab itu, sederhanakanlah perilaku anakanda apabila berjalan di bumi Allah ini, dan lunakkanlah suaramu. Sesungguhnya seburuk-buruk suara adalah suara keldai."


Anom, Ayu, Aini & Ailin (2009)

Galeri

Buku dan Keresahan Pemimpin

dpd semanggol.com

Selepas majlis penutupan rasmi PBAKL 2011, saya duduk-duduk dan berbicara dengan peserta yang masih belum pulang. Kami berbicara mengenai isu buku secara umumnya.

Datin Paduka Shahaneem Hanoum, Presiden majlis Buku Kanak-Kanak dan Remaja Malaysia, menyatakan perkara yang menjadi keresahan beliau.

Pada pemerhatian Datin ini, walaupun anak-anak kita sudah mula membaca, dan membaca dengan banyak, masih ada sesuatu yang perlu kita berikan perhatian segera. Beliau mengatakan kebanyakan buku yang banyak dibaca oleh pelajar ini adalah buku cerita. Dalam pada itu pula kita sukar mendapati pelajar yang dapat mengasah daya berfikir kritis setelah membaca bahan-bahan yang ditunjuk. Mereka cuma memberi respons ringkas mengenai apa yang dibacanya.

Saya merasa ada sesuatu yang dapat kita lakukan bagi memperbaiki perkara ini. Teringat juga saya pada bahan bacaan dalam kursus karya agung yang saya minta dibaca oleh pelajar. Apabila tiba masa mereka membuat ulasan, mereka hanya memberi maklumat yang sama saja, cuma lebih lebih pendek.