Login Form

Profile

Assalamu alaikum warahmatullahi wabarakatuh. Bismillahir rahmanir rahim.

Inilah PESAN AYAHANDA kepada anakanda Anom, Aini, Ailin dan Ayu. 

Ayahanda tidak dapat menasihati anakanda sepenuhnya. Cepat benar anakanda dewasa dan terpisah daripada ayahanda. Semoga anakanda semua menjadi anak-anak soleh, dan tidak putus-putus mendoakan kesejahteraan ayahanda dan bonda apabila kami sudah berada dalam kubur.

Aayahanda takut pada hukuman Allah subhanahu wa ta'ala. Oleh itu ayahanda sampaikan ajaran al-Quran dalam Surah Luqman: ayat 14 - 19.

14. Nabi Luqman as berkata kepada anakandanya, "Wahai anakanda, janganlah kamu mempersekutukan Allah. Sesungguhnya mempersekutukan Allah adalah suatu kezaliman besar pada dirimu," dan

15. Firman Allah "Aku perintahkan manusia supaya berbuat baik kepada ayahanda dan bonda mereka. Bonda kamu mengandungkan kamu, beban kandungannya semakin hari semakin bertambah berat, dan kemudian menyusui kamu selama dua tahun. Bersyukurlah kamu kepada Aku dan kepada kedua ayah dan bonda kamu. Hanya kepada Akulah kamu kembali."

16. Nabi Luqman as berkata, "Wahai anakanda, apabila ada sesuatu perbuatan baik anakanda seberat biji sawi sekalipun, dan walaupun ia berada di dalam batu, atau di atas langit, atau di dalam bumi, nescaya Allah membalas kebaikan anakanda itu. Ini adalah kerana Allah itu Maha Halus lagi Maha Mengetahui.

17. "Wahai anakanda, dirikanlah solat, dan suruhlah manusia mengerjakan yang baik, dan cegahlah mereka daripada melakukan perbuatan mungkar. Dan bersabarlah anakanda terhadap apa kesusahan yang menimpa anakanda. Semuanya itu adalah perkara-perkara yang dirancangkan oleh Allah." 

18. "Janganlah anakanda sombong dan memandang hina kepada manusia lain. Dan janganlah anakanda berjalan di atas muka bumi dengan angkuh. Allah tidak menyukai orang-orang sombong dan angkuh." Dan.

19. "Oleh sebab itu, sederhanakanlah perilaku anakanda apabila berjalan di bumi Allah ini, dan lunakkanlah suaramu. Sesungguhnya seburuk-buruk suara adalah suara keldai."


Anom, Ayu, Aini & Ailin (2009)

Galeri

‘Saya produk bahasa Melayu dari kampung…’

2. Posted by: Abdullah | 02/02/2009

Utusan Malaysia 2 Februari 2009

KENAPA? Itulah persoalan yang timbul apabila saya melihat isu PPSMI ini muncul. Kita semua maklum bahawa ia telah menjadi isu hangat sejak diperkenalkan lagi. Kini terdapat wadah khas untuk tujuan pemansuhan dikenali sebagai Gerakan Mansuh Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (GMP).

Saya merupakan produk dasar bahasa kebangsaan dan berasal dari luar bandar. Sekarang saya menjawat jawatan sebagai pegawai eksekutif hasil daripada ijazah yang diperolehi daripada Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) tiga tahun yang lalu.

Zaman persekolahan merupakan zaman yang dikelilingi wadah bahasa ibunda tanpa diselangi bahasa asing kecuali matapelajaran Bahasa Inggeris.

Bahasa Inggeris ini tidak dapat dikuasai dengan baik walaupun keputusan cemerlang sentiasa saya perolehi ketika di bangku sekolah. Tetapi selepas menuntut di universiti, saya diberi ruang dan peluang untuk mempertingkatkan kemahiranbahasa Inggeris saya, ini kerana bahasa Inggeris digunakan secara menyeluruh di UIAM.

Selepas tamat pengajian, saya telah menghadiri pelbagai sesi temuduga dan apa yang saya boleh kongsikan di sini tidak ada satu pun temuduga yang saya hadiri menggunakan bahasa Melayu melainkan bahasa antarabangsa iaitu bahasa Inggeris. Saya bertuah kerana saya berjaya memperkukuhkan kemahiran berbahasa ini di universiti.

Tetapi berapa ramaikah anak bangsa kita yang mempunyai ruang dan peluang seperti saya? Jika kemahiran berbahasa Inggeris melalui PPSMI ingin dimansuhkan, di manakah kedudukan anak bangsa kita selepas ini? Pengalaman saya menunjukkan, anak saudara saya yang berumur 13 tahun sekarang berjaya menguasai bahasa Inggeris dengan baik berbanding saya pada usia yang sama hanya disebabkan peluang dan ruang menggunakan bahasa Inggeris melalui PPSMI.

Gerakan yang ingin memansuhkan PPSMI ini lebih baik diusahakan untuk menjadi gerakan untuk menubuhkan satu sistem persekolahan di Malaysia. Ini kerana jika kita lihat, pelajar yang menuntut di sekolah aliran Cina/Tamil secara asasnya memiliki kemahiran dalam Mandarin/Tamil, Bahasa Melayu dan juga Bahasa Inggeris. Tetapi bagi anak bangsa kita yang menuntut di sekolah aliran kebangsaan hanya memiliki dua bahasa iaitu Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris.

Bukankah elok sekiranya kita wujudkan satu sistem persekolahan dan pastikan semua anak bangsa Malaysia menguasai sekurang-kurangnya tiga bahasa. Ini tidak, ruang untuk memperkukuhkan anak bangsa melalui PPSMI dinafikan atas agenda tertentu.

Saya tidak nampak kewajaran untuk kita memansuhkan PPSMI sedangkan bangsa Melayu masih terkebelakang dengan sistem sebelum ini.

Keputusan peperiksaan awam juga menunjukkan berlaku peningkatan dalam penguasaan Bahasa Inggeris selepas pelaksanaan PPSMI. Mungkin sedikit mengambil masa untuk melihat keunggulan PPSMI secara menyeluruh kerana kebanyakan guru bagi Sains dan Matematik sekarang adalah produk Dasar Bahasa Kebangsaan.

Saya pohon kepada semua warga Malaysia khususnya GMP, lihatlah dunia di sekitar kita. Saya sokong untuk diperkukuhkan bahasa kebangsaan, tetapi kita juga perlu pertingkatkan penguasaan bahasa antarabangsa.

MOHD. KHAIRI MD JAAFAR

Kulim, Kedah